vineri, 28 ianuarie 2011

Homemade Tarte Tatin

Astăzi le-am citit celor mici o carte despre istoria Franţei, iar la capitolul "Mâncare" era o scurtă povestioară referitoare la celebra Tarte Tatin, care se pare că a luat naştere dintr-o eroare gastronomică.

Tarta a fost creată pentru prima dată în anul 1898, la hotelul Tatin din Franţa. Acesta era condus de surorile Stephanie  şi Caroline Tatin. Stephanie este cea care obişnuia să se ocupe de prepararea mâncărurilor, iar într-o zi a vrut să prepare o plăcintă cu mere, dar a uitat de mere, care s-au călit prea mult în amestecul de zahăr şi unt. Aşa că s-a gândit să salveze situaţia şi a pus aluat proaspăt peste tavă după care a pus-o la cuptor. Când a fost gata a întors-o invers. Ceea ce se credea a fi un dezastru s-a dovedit un real succes în rândul clienţilor.
Tarta mai este numită şi Upside-down tart.

La sfârşitul povestioarei era şi o reţetă aşa că m-am gândit să o încerc.
Reţeta e simplă: 100 grame de unt (mie mi s-a părut cam mult şi am adăugat jumătate din cantitatea cerută), 100 grame de zahăr brun, 3 mere tăiate felii şi aluat cât să acopere tava în care o coaceţi. Merele se pot căli în amestecul de zahăr şi unt sau pot fi puse separat.

Tava se unge cu unt. Dacă aveţi o tavă cu fund detaşabil trebuie să puneţi mai întâi hartie de copt, iar apoi untul.









Se adaugă zahăr brun.


Se aşază merele, care pot fi înlocuite cu prune, piersici, etc.


Se adaugă foietajul. Se coace până foietajul capătă culoarea aurie. Când este gata, deasupra tăvii de aşază o farfurie şi se întoarce tarta.


Iar rezultatul este acesta:













Delicioasă eroare!


2 comentarii: